Haptotherapie

Haptotherapie is gebaseerd op de haptonomie, de leer van het menselijk gevoelsleven. Haptotherapie gaat over het herstellen van de balans tussen voelen en denken, tussen lichaam en geest. Deze balans is niet vanzelfsprekend: soms weten we niet wat we voelen, lopen we vast, blijven we maar piekeren, voelen we juist te veel of ervaren we vooral stress en onrust. Soms willen we meer van onszelf laten zien en weten we niet goed hoe. Of blijven (relatie)problemen maar terugkeren.
Soms hebben we weinig energie en verlangen we naar meer vitaliteit.

In de haptotherapie staat het lichaam centraal: alles wat een mens voelt en ervaart uit zich in en door het lijf.

Naast gesprekken is er in deze therapievorm dan ook vooral aandacht voor oefeningen in de ruimte en werken aan de behandelbank met aanraken. Het lichaam vormt hierbij een belangrijke informatiebron.

Met en in ons lichaam voelen wij en met ons hoofd denken wij. Haptotherapie helpt je bij het leren kennen van de signalen van je lijf en het (opnieuw) hiernaar leren luisteren. Je krijgt inzicht in waarom je doet zoals je doet en welke (oude) patronen en gevoelens hierbij voor jou een rol spelen. Ook leer je verwoorden wat je voelt. Voelen en denken komen zo samen.

Nu je beter weet wat je voelt en hier woorden aan kan geven, ben je ook in staat dit te delen met je omgeving. Misschien zijn er wel dingen in je leven die je niet meer passen en die je anders wil aanpakken. Je behoeften worden duidelijker voor jezelf en anderen en zo kan je bewuste keuzes maken over hoe jij je leven wil vormgeven: vanuit jezelf en in contact met je omgeving. Je creëert een leven met gevoel. 

Voor wie?

Haptotherapie is passend voor zowel volwassenen als kinderen. Een combinatie met een andere therapievorm is mogelijk. Haptotherapie biedt ondersteuning bij uiteenlopende vragen en is breed inzetbaar. In mijn praktijk richt ik mij op problemen met het ervaren en uiten van gevoelens en emoties, op het beter leren omgaan met gevoeligheid en op het (h)erkennen van grenzen en op (fysieke) klachten van spanning, burn-out, angst en somberheid. Ook voor vragen omtrent persoonlijke ontwikkeling en zingeving kun je bij me terecht.